Ruutuaika väheni 77 % – kaksi viikkoa ilman puhelinta

Ruutuaika väheni 77 % – Mel Schmidt

Ruutuaika ja sen vaikutukset hyvinvointiimme lienee aikamme vitsaus. Ruudun edessä vietetyn ajan tiedetään edesauttavan silmien rasitusta, päänsärkyä, migreeniä, selän fyysisiä oireita, uniongelmia, painonnousua, liikalihavuutta, masennusta ja muita mielenterveysongelmia, keskittymisvaikeuksia sekä ylivilkkautta. (Lähde: Näin ruutuaika heikentää sekä aikuisten että lasten hyvinvointia, Meri Halmetoja, Chillamo.com)

Kaikesta saatavilla olevasta tiedosta huolimatta tuntuu, että ruutuaika vain pitenee pitenemistään, eivätkä keho ja aivot saa ikinä kunnolla palautua. Erityisesti pienyrittäjän on hankala kuvitella tilannetta, jossa pysyisi pitkiä aikoja poissa näyttöjen lähettyviltä. ”Jos et ole somessa, sinua ei ole olemassa” ja ”jos asiakkaasi ei saa sinua välittömästi kiinni, on mahdollista että toimeksianto viedään muualle”.

Sairas ihminen toivoo vain yhtä asiaa

Näin lausui ystäväni, kun valitin hänelle jälleen kehoni tulehdustilasta jonka juurisyytä yksikään työterveyden lääkäri ei vielä ole onnistunut paikantamaan. On kulunut lähes vuosi siitä, kun ensimmäisen kerran marssin yksityisen lääkärin puheille etsimään vastausta fyysisiin tulehdustiloihin. Seitsemän kuukauden aikana tapasin kolme erikoislääkäriä ja neljä yleislääkäriä. Maksoin itseni kipeäksi erilaisista verikokeista, testeistä ja näytteistä. Vedin jopa kolme tuhtia lääkekuuria yhteensä 30 päivän ajan.

”Ehkä se nyt vain on kohtalo joka sinun pitää hyväksyä”, vastasi erikoislääkäri kysymykseeni siihen, olisiko minun pakko aloittaa uusi kymmenen päivän lääkekuuri tulehdustilan laskemiseksi. Vielä tähänkään päivään mennessä ei moderni lääketieteemme ja verikokeet ole onnistuneet näyttämään syytä sille, miksi olen vuoden päivät näistä tulehduksista kärsinyt.

Ironiaa lienee se, että olen tyyppi joka on aina pitänyt itsestään huolta. Näennäisesti ainakin. Liikun, joogaan ja venyttelen, vietän aikaa luonnossa, popsin superfoodeja, kokkaan ruokani itse, en tupakoi, ylipainoa ei ole kertynyt ja alkoholiakin käytän maltillisesti. Siitä huolimatta on viimeiseen vuoteen sisältynyt useita päiviä, kun olen löytänyt itseni lattialta itkemästä turhautuneena jälleen nousevista tulehdusarvoista.

Ruutuaika minimiin -testin kipinä

”En todellakaan”, vastasin ystäväni lempeään ehdotukseen puhelimen, somen ja ruutuajan vähentämiseen. ”Koska yrittäjänä erilaiset ruudut ja digitaaliset kanavat ovat elintärkeä osa toimintaa ja sitä paitsi olen pian aloittamassa uutta lanseerauskautta”, perustelin.

Pitkän väittelyn jälkeen sitouduin kahden viikon kokeilujaksoon, jonka aikana saisin hoitaa normaalit yritykseni työt tietokoneelta käsin sillä erolla, että sosiaalinen media pysyisi kiinni. Puhelimen käyttöä saisi vuorokaudessa kertyä maksimissaan kaksi tuntia niin, että käytettävät sovellukset sisältäisivät vain pakolliset jutut kuten verkkopankin, puhelimen ja tekstiviestit. Poistin kaikki sosiaalisen median kanavat ja WhatsAppin puhelimestani ja ilmoitin lähipiirilleni että puhelimella saisi kiinni. Kokeilun onnistumisen takaamiseksi sitouduin toimittamaan viestillä näyttökuvan ruutuajastani ystävälleni jokaisen päivän päätteeksi.

Tiede ruutuaikakokeilun tueksi

Olen ennenkin puhunut sometauoista ja kirjoittanut ajankäytöstä sekä sen tehostamisesta. Palautumisesta, stressistä tai sen pitkäaikaisista vaikutuksista en koskaan. En ole lääketieteen tai hyvinvoinnin ammattilainen, enkä voi puhua kuin omista kokemuksistani ja havainnoistani.

Kun kiihdyttävä sympaattinen hermosto ja rauhoittava parasympaattinen hermosto ovat tasapainossa, voi ihminen hyvin. Mutta joskus pakene- tai taistele- hermosto saa ylivallan. Ja vaihde näyttää jäävän päälle. Kuormittavan pitkäksi aikaa.

(Lähde: Tärkein aivohermosi saattaa olla avain kehosi ja mielesi terveyteen, Teija Peltoniemi ja Jenni Stammeier, YLE 12.12.2020)

Ikävän ja herättävän keskustelun sekä oman ruutuajan tutkimisen jälkeen päätin lyhyesti tutustua aiheeseen muutamien artikkeleiden kautta.

Korottamalla kroonisesti kehon päästressihormonin kortisolin määrää puhelimemme voivat uhata terveyttämme ja lyhentää elämäämme. Google on todennut raportissaan, että mobiililaitteet, joihin on ladattu sosiaalista mediaa, sähköposti ja uutissovelluksia, synnyttävät tahatonta henkilökohtaista stressiä. Kortisolitasosi ovat koholla, kun puhelimesi on näkyvissä tai lähellä, tai kun kuulet sen tai edes ajattelet kuulevasi sen”, sanoo Connecticutin yliopiston lääketieteellisen korkeakoulun kliinisen psykiatrian professori ja Green Centerin perustaja David Greenfield.

(Lähde: Putting Down Your Phone May Help You Live Longer, Catherine Price, The New York Times, 24.4.2019)

Kahden viikon ihmiskoe

Tutkittuani asiaa päätin aloittaa lyhyen kahden viikon ihmiskokeen ja vähentää puhelimella käyttämäni ruutuajan alle kahteen tuntiin päivässä. En missään vaiheessa ennen tai jälkeen tauon ajatellut kuin ihmeestä ”parantuvani” kummallisista kehoni tulehdustiloista, mutta toisaalta en myöskään keksinyt pätevää syytä siihen, miksi en antaisi hermostolleni ja keholleni breikkiä kaikesta.

Ruutuajan vähentäminen ja tulokser

Seuraavassa artikkelissa kerron mitä tein ruutuaikakokeilun aikana ja minkälaisia vaikutuksia huomasin.

Rohkeutta elää ja kokeilla,
Mel | @iammelschmidt

Edellinen
Edellinen

Arki ilman älypuhelinta: näin käytin ylimääräiset 4,75 tuntia päivässä

Seuraava
Seuraava

Instagram kävijätiedot ja niiden analysointi (kevät 2021)